Make your own free website on Tripod.com

Hilal Rejab & Sya'ban - internet edition

SOAL JAWAB AGAMA

SIAPAKAH ORANG YANG LEBIH BERHAK MENJADI IMAM BERDASARKAN FIQH ISLAM?
ORANG YANG LEBIH BERHAK DIJADIKAN IMAM DALAM SOLAT IALAH ORANG YANG LEBIH BAIK BACAANNYA DAN HAFAZANNYA ,LEBIH MENDALAM ILMU HADITHNYA,DAN LEBIH TUA UMURNYA

MISALNYA SAYA TERTIDUR HINGGA DIWAKTU SIANG DALAM BULAN RAMADHAN DAN BERMIMPI SEHIGGA KELUAR AIR MANI,KEMUDIAN SAYA MANDI JANABAH. ADAKAH PUASA SAYA TERBATAL?
SECARA ITLAQ,BERMIMPI KETIKA BERPUASA DI BULAN RAMADHAN TIDAK BATAL KERANA MIMPI TIDAK BOLEH DIKAWAL.BEGITU JUGA MANDI JANABAH DI SIANG HARI TIDAK MEMBATALKAN PUASA SEKALIPUN AIR MASUK HIDUNG SEKIRANYA TIDAK SENGAJA DAN TIDAK KETERLALUAN.MENURUT SEBAHAGIAAN ULAMA’ MANDI JANABAH SEDANG KITA BERPUASABUKANLAH SYARAT BAGI SAHNYA PUASA MELAINKAN MERUPAKAN SYARAT SAHNYA SOLAT,MEMBACA AL-QURAN,TAWAF ATAU MENYENTUH AL-QURAN.OLEH ITU MANDI DI BULAN RAMADHAN TIDAK MEMBATALKAN PUASA.

Balik Ke Indeks Hilal Rejab & Sya'ban 1420Segala yang terkandung di dalam laman web ini adalah hakcipta ® Badan Dakwah Dan Kepimpinan Sekolah Menengah Agama Persekutuan Labu.Anda dibenarkan mengambil unsur-unsur yang dipaparkan dalam laman web ini TETAPI mestilah dengan mendapat kebenaran dari Ketua Webmaster terlebih dahulu.

Laman ini paling afdhal dilayari
menggunakan